Nederlandse overheid wil apps en telecomdata gaan gebruiken ter bestrijding corona

Om de gevolgen van de Covid-19 pandemie uitbraak in Nederland te bestrijden en om een beter inzicht te krijgen wil de Nederlandse overheid gebruik gaan maken van apps en van geanonimiseerde telecomdata (locatie- en metadata). De apps worden in andere landen al ingezet met een positief resultaat. Een voorbeeld is een app die mensen waarschuwd als ze in contact zijn geweest met een persoon die (waarschijnlijk) besmet was met het coronovirus ten tijde van de ontmoeting.

Geanonimiseerde telecomdata

In Nederland ligt dit i.v.m. de privacy uiteraard weer wat lastiger. Daarom overlegt het ministerie van Economische Zaken met de Autoriteit Persoonsgegevens en het Agentschap Telecom over de mogelijke inzet van apps en geanonimiseerde telecomdata.

De Autoriteit Persoonsgegevens is naast economische zeken tevens in contact met andere ministeries en een enkel telecombedrijf. Mits de plannen voldoen aan de AVG, kunnen deze apps en informatie veel informatie geven over de verspreiding van het virus.

Andere landen als Oostenrijk, Duitsland en Italië zetten al succesvol telecomdata in. Zo kan bijvoorbeeld in een bepaald gebied gericht worden opgeroepen om thuis te blijven.

De Europese commissie heeft eind maart opgeroepen om dit soort data te gebruiken, waarna de telecomproviders KPN en Vodafone meldden bereid te zijn geaggregeerde- en geanonimiseerde telecomdata aan te leveren in strijd tegen de bestrijding van het coronavirus.