Tips voor het verbeteren van het WiFi signaal

Je hebt een WiFi-internetverbinding, maar het signaal is niet optimaal. De oorzaak hiervan kan komen door verscheidene redenen, die je niet allemaal kunt verhelpen (bijvoorbeeld je huis is gebouwd met veel staal en beton, waardoor het signaal slecht doorgang vindt). Maar gelukkig er zijn wel oorzaken waar je wel iets aan kunt doen, zoals bijvoorbeeld het juiste WiFi kanaal kiezen en storingen door oudere apparaten als magnetron en TV:

WiFi draadloos signaal

Zwak WiFi signaal? Probeer deze tips eens

  1. Locatie: Waar staat/hangt/ligt je modem? Wanneer er geen muren, geen (electriciteits-)kabels, etc. in de weg staan/liggen/hangen, dan heb je wellicht een beter signaal.
  2. WiFi kanaal: Heb je al eens een ander WiFi kanaal geprobeerd? Er zijn namelijk 13 wifi-kanalen en vaak wordt automatisch een aansluiting op een van de eerste kanalen gezet. M.a.w. je buren en jij zitten misschien wel allemaal op hetzelfde kanaal. Het wijzigen van een WiFi kanaal hoeft geen blijvende oplossing zijn, aangezien je buren dit ook kunnen doen uiteraard. Wil je je WiFi kanaal wijzigen, bekijk dan bij je provider hoe je dit kunt doen, want dit hangt af van welke modem je gebruikt.
  3. WiFi frequentie: Er zijn 2 WiFi frequenties, namelijk 2,4 en 5GHz. Vaak zitten modems van buren maar een muur van elkaar verwijderd en gebruiken ze hetzelfde signaal, dit dan kan je WiFi verbinding beinvloeden. Standaard staat de WiFi-frequentie op 2,4 GHz, maar dit is vaak makkelijk aan te passen in de modem instellingen. Verander daarom deze in 5 GHz, ook omdat apparaten als magenetrons en tv’s op dezelfde frequentie werken, lees daarom ook verder!
  4. Magnetron: Misschien wist je het niet, maar je magnetron gebruikt dezelfde frequentie als je modem, namelijk 2,4 GHz. Verander je WiFi frequentie in 5GHz.
  5. Oudere apparatuur met bluetooth: Oudere apparatuur met bluetooth zoals bijvoorbeeld smartwatches, draadloze- muizen en toetsenborden en speakers gebruiken frequentie 2,4GHz, net als je modem! Nieuwe apparaten met bluetooth (Playstation 4, etc.) werken op een andere frequentie en beïnvloeden je WiFi signaal niet.
  6. Zonnepanelen: Milieuvriendelijk, maar kan helaas een WiFi signaal verslechteren en dan met name de omvormers.
  7. Oude apparaten als TV’s: Oude TV’s, die even breed als diep zijn werken misschien nog prima, maar kunnen voor storingen zorgen. Trek de stekker er eens uit om te kijken of je signaal verbetert!
  8. Afstand naar modem: Hoever ben je van de modem verwijderd? Wat is de afstand van je modem naar je laptop, tablet of smartphone? Zit je achter in de tuin te werken of heb je een groot huis dat gebouwd is met veel staal en beton? Een WiFi signaal is niet overal in en buitenshuis even goed. Zit je tever weg, dan zou een WiFi versterker een oplossing kunnen bieden.

Heb je je internet snelheid al eens getest? Dat kun je het best doen met een vaste internetverbinding via een ethernetkabel en niet met een WiFi draadloos signaal. Kik hier voor de KPN speedtest, Ziggo speedtest, Tele2 speedtest, Telfort internetsnelheidstest, Caiway speedtest of Online.nl speedtest.